Boże Narodzenie – jakie potrawy należy przygotować?

Boże Narodzenie to wyjątkowy czas, który każdy z nas spędza zazwyczaj według wypracowanej przez lata tradycji. Wiadomo, że każda rodzina posiada swoje własne tradycje i przyzwyczajenia, ale są także te uniwersalne wartości, do których stosuje się większość z nas. Przede wszystkim Boże Narodzenie to święta, które powinny być spędzone w rodzinnym gronie, w spokojnej i przyjemnej atmosferze.  Jest to okres, w który wszelkie spory powinny zostać zażegnane, lub przynajmniej złagodzone, chociażby na sam czas świąteczny.

Boże Narodzenie to także okazja do przygotowania wielu wspaniałych i niecodziennych potraw. Tradycja nakazuje, aby na stole znajdowało się dwanaście tradycyjnych przysmaków, ale nie każdy stosuje się do tego przykazania, czy to ze względów ekonomicznych, czy też po prostu pewne potrawy nie przypadają niektórym rodzinom do gustu. Poza tym wiele potraw jest zależnych od konkretnego regionu Polski (np. kutia). Nie ważne jednak jest to ile potraw przygotujemy na wigilijny stół, ani jakie to będą potrawy. Najważniejsze, aby spotkać się z rodziną i spędzić czas w przyjaznej atmosferze. Być może to najlepszy moment na powspominanie dawnych czasów?